mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Cum arata gradinita perfecta?

1 Comment

Pentru ca inca sunt sub influenta cautarilor de gradinite, am tot visat la gradinita perfecta… Si a iesit cam asa:

E o gradinita cu cativa copii de diverse varste (2-6 ani), cu mult spatiu de joaca afara, spatiu verde, padure/copaci, dar si cu un loc in care copiii pot planta si ingriji diverse legume si flori… O gradinita in care copiii sunt zilnic scosi afara, indiferent de vreme, imbracati adecvat. Uneori pot dormi afara, in corturi improvizate si saci de dormit… O gradinita in care cele mai multe activitati se petrec afara, inclusiv invatatul alfabetului si adunarii…

Gradinita perfecta are cativa educatori si ingrijitori bine platiti si mai ales bine instruiti. Nu exista pedepse sau recompense, iar personalul gradinitei trateaza copilul cu RESPECT (nu-l izoleaza, nu-l impinge, nu-i vorbeste urat, nu il ameninta etc). Copilul nu este fortat sa faca anumite activitati (sa doarma, sa decupeze, sa se joace un anumit joc) ci este urmarit, i se propun activitati interesante pentru el care sa acopere curricula (cu alte cuvinte nu pun copilul sa deseneze multimi, daca lui nu ii place sa deseneze, insa daca ii plac masinutele, putem face o selectie de masini pe culori, astfel incat copilul sa invete multimile).

Spatiul din interior este larg, aerisit si nu este impartit in mii de camarute… Cu siguranta gradinita perfecta are o camera/loc amenajat pentru a citi povestile… cu cartile asezate la indemana copiilor… Si jocurile si jucariile sunt peste tot, asezate astfel incat copiii sa le poata folosi in orice moment. Este curat, nu neaparat ordine, insa cu siguranta curatenie. Decorul poate fi tematic si modificat periodic, uneori chiar cu ajutorul copiilor.

Locul de pregatit si luat masa este amenajat pentru copii. Copiii pot participa la pregatirea mesei si sunt incurajati sa isi aleaga mancarea si sa manance singuri, iar la final sa stranga masa. Mancarea este diversa, echilibrata si sanatoasa. In gradinita perfecta nu exista loc pentru zahar… si nu numai… In gradinita perfecta copiii sunt invatati sa manance sanatos, sa isi aleaga mancarea ce li se potriveste, sunt invatati bunele maniere la masa si nu numai.

Nu exista serbari… copiii pot pregati spectacole frumoase la care sunt invitati si parintii, sau nu… insa doar daca vor… In schimb pot exista activitati la care sunt invitati si parintii.

In gradinita mea perfecta copiii sunt des dusi sa vada alte locuri, lucruri (muzee, cetati, experimente etc). Au un microbuz cu care se pot deplasa si fac excursii de o zi sau doua unde invata lucruri noi, care nu le pot fi prezentate in gradinita. Merg pe munte si invata ce inseamna sa faci parte dintr-un grup, sau merg la mare si inoata sau construiesc castele de nisip in echipa.

In gradinita perfecta nu e loc de televizor sau laptop… Cantecelele se invata de la educatoare, povestile se citesc, nu se privesc la TV.

La voi cum arata gradinita perfecta?

Exista asa ceva in Constanta?

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

One thought on “Cum arata gradinita perfecta?

  1. Pingback: Cea mai buna gradinita din Constanta | mamicieblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s