mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Despre diversificare, de la OMS (I)

Leave a comment

Pentru ca tot se apropie momentul diversificarii, m-am gandit sa mai citesc, sa-mi amintesc si sa vad daca sunt trenduri noi in domeniu… Mai ales ca ma intorc la prima dragoste, cea a alimentatiei si alimentelor, unde sunt si pregatita corespunzator (zic eu). Si de unde as putea incepe mai bine, decat de la OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii, sau World Health Organization).

http://www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en/

OMS are o multime de articole pe tema diversificarii (complementary feeding). Cercetarea in domeniu este vasta, iar OMS a preluat rezultatele acestei cercetari si le-a transformat in recomandari. Intreaga lume se bazeaza pe recomandarile OMS, sau ar trebui. Sa vedem care sunt ele…

OMS aminteste tinerelor mame sau viitoare mame ca laptele matern este primul aliment natural potrivit pentru copii, asigurand energia si nutrientii necesari copilului in primele 6 luni de viata. Laptele matern asigura peste jumatate din enrgia si nutrientii necesare unui copil cu varsta de 6-12 luni, si peste o treime, in al doilea an de viata. Pentru stabilirea si mentinerea lactatiei si alaptarii exclusive, OMS si UNICEF recomanda: Initializarea alaptarii in prima ora de viata a bebelusului, alaptarea exclusiva (fara adaos de alte alimente, apa sau ceai), alaptarea la cerere (oricat de des doreste bebelusul, noapte si zi), fara a utiliza sticle, tetine sau suzete.

”Cand laptele matern nu mai poate indeplini toate cerintele nutritionale ale copilului, in dieta copilului ar trebui sa fie adaugate alimente complementare. Tranzitia de la alaptarea exclusiva la alimentatia in familie se face de regula intre 6 si 18-24 de luni si este o perioada vulnerabila.” Asadar, OMS spune ca ar trebui sa incepem diversificarea dupa 6 luni. Apoi, diversificarea ar trebui sa se faca in timp (nu dam toate alimentele odata, si nici toate mesele), ar trebui sa fie adecvata (adica alimentele trebuie date copilului in anumita cantitate, cu o anumita frecventa si avand o anumita consistenta, in functie de necesarul nutritional al copilului in crestere, mentinand alaptarea), alimentele trebuie sa aiba consistenta adecvata varstei copilului, trebuie preparate minimizand riscul de contaminare cu patogeni (sa fie sigure pentru consum), iar copilul trebuie hranit adecvat (adica alimentatia sa sa fie in concordanta cu semnalele date de copil in ceea ce priveste apetitul si satietatea, frecventa meselor si metoda de hranire).

OMS recomanda ca intre 6 si 8 luni copiii sa fie hraniti cu alimente complementare de 1-3 ori pe zi, crescand la 3-4 mese pe zi la 9-11 luni si adaugand 1-2 gustari nutritive zilnic dupa 12 luni. Tot OMS recomanda ca alaptarea nu trebuie intrerupta in acest timp, putand continua pana la 2 ani si peste.

Recomandari de diversificare pentru copiii alaptati:

 • Alaptare exclusiva cel putin 4 luni, iar daca e posibil pana la 6 luni. Laptele matern contine toata energia si toti nutrientii necesari bebelusului, precum si factori immunologici care il protejeaza de diarie sau alte infectii.
 • Diversificarea bebelusului de 4-6 luni se face doar daca nu ia in greutate suficient in ciuda alaptarii corecte, sau primeste frecvent lapte insa pare flamand la scurt timp dupa alaptare.
 • Alaptarea se face cel putin 2 ani
 • Cand se incepe diversificarea, alaptarea se continua la fel de des ca inainte, adica oricat de des doreste copilul.
 • Diversificarea se va realiza cu alimente bogate in energie si nutrienti, curate si sigure, usor de pregatit, disponibile local si pe care ni le permitem.
 • Pana la un an se introduc 3 mese pe zi, iar dupa un an se adauga si 1-2 gustari sanatoase. Se incepe cu cateva lingurite, iar cantitatea si varietatea cresc treptat.
 • Copilul va fi incurajat sa participe activ la masa.
 • Este important ca toate ustensilele sa fie curate.
 • Alimentele se vor servi din cana sau bol, nicidecum din sticla/biberon, cu mana sau cu lingurita.
 • Daca nu sunt tinute la frigider, alimentele pot fi servite timp de 2 ore de la prepararea lor.
 • In timpul si dupa episoade de boala se alapteaza mai frecvent decat de obicei si se ofera copilului mai multe mese.
 • Dupa episoade de imbolnavire copilul va fi incurajat sa manance cat poate la fiecare masa, pana isi recapata greutatea si creste bine iar.
 • Pastreaza un grafic cu greutatea copilului, monitorizarea acesteia fiind utila pentru a sti daca un copil mananca bine si este sanatos.

Exista doua tipuri de alimente complementare: alimente special pregatite pentru copil si alimente pregatite pentru intreaga familie, adaptate astfel incat sa fie usor de mancat de bebelus si sa asigure nutrientii necesari. OMS spune ca pe la 9 luni copilul poate manca din alimentele gatite pentru familie daca acestea sunt sanatoase si preparate corespunzator.

Advertisements

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s