mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Despre diversificare, de la OMS (III)

Leave a comment

OMS a facut un rezumat al principalelor reguli de care trebuie sa tinem cont atunci cand diversificam. Sunt 10 principii, iar in brosura sunt si explicate (de ce se considera ca bine asa, cum e mentionat in principiu, si nu altfel (cum zice vecina)).

Principiile diversificarii copiilor alaptati

Voi mentiona doar cele 10 principii pentru alimentatia complementara a copiilor alaptati, nu si teoria care a stat in spatele fiecarui principiu. Intervalul de varsta la care se refera alimentatia complementara este 6-24 de luni, desi se recomanda continuarea alaptarii si dupa varsta de 2 ani.

  1. Se recomanda alaptarea exclusiva a bebelusului pana la 6 luni si introducerea alimentatiei complementare la 6 luni (180 zile) si continuarea alaptarii.
  2. Se recomanda continuarea alaptarii la cerere si dupa varsta de 2 ani a copilului.
  3. Se recomanda diversificarea responsabila, tinand cont de urmatoarele principii: a) hranirea directa a bebelusilor si asistarea copiilor mai mari cand mananca singuri, acordand atentie indiciilor de foame si satietate; b) hraniti copilul incet si cu rabdare, incurajati copilul sa manance, insa nu il fortati; c) cand copilul refuza mai multe alimente experimentati cu diferite combinatii, gusturi, texturi si metode de incurajare; d) minimizati distragerea atentiei in timpul mesei; e) amintiti-va ca mesele sunt perioade de dragoste si invatare, vorbiti copilului la masa si mentineti contactul vizual. Diversificarea optima depinde nu numai de ce alimente oferim copilului, ci si de cum, cand, unde si de catre cine sunt oferite aceste alimente.
  4. Aveti grija la igiena si manipularea corespunzatoare a alimentelor: a) este importanta spalarea mainilor adultului si copilului inainte de masa; b) depozitarea alimentelor in conditii corespunzatoare si servirea lor imediat dupa preparare; c) folosirea ustensilelor curate pentru pregatirea si servirea mesei; d) folosirea canilor si farfuriilor curate pentru hranirea copiilor; e) evitarea folosirii biberoanelor si tetinelor, acestea fiind greu de mentinut curate.
  5. Diversificarea se incepe la 6 luni cu cantitati mici de alimente, iar cantitatea de mancare creste pe masura ce creste si copilul, in acest timp se mentine alaptarea frecventa,la cerere. Necesarul de energie pentru copiii alaptati, in tarile in dezvoltare este: 200 kcal/zi la 6-8 luni, 300 kcal/zi la 9-11 luni si 550 kcal/zi la 12-23 luni.
  6. Consistenta mancarii se va creste treptat, la fel si diveristatea alimentelor oferite, fiind adaptate la cerintele si abilitatile copilului. La 6 luni copiii pot manca piureuri, mancare zdrobita si semi-solida, pe la 8 luni majoriatea poate consuma ”finger foods” (gustari care pot fi mancare de copil singur, cu mana). La 12 luni copiii pot manca aceleasi alimente ca si restul familiei. Este bine sa se evite alimentele care pot provoca inecarea (nuci, struguri, morcov crud).
  7. Numarul de mese diversificate pe care copilul le primeste zilnic va creste pe masura ce copilul creste. Numarul optim de mese depinde de densitatea energetica a alimentelor locale si de cantitatea consumata la fiecare masa. Pentru un copil alaptat normal, numarul optim de mese este de 2-3 pe zi la varsta de 6-8 luni si 3-4 mese zilnice la 9-11 luni, respectiv 3-4 mese zilnice si 1-2 gustari pentru copiii cu varsta 12-24 luni. Daca densitatea energetica a alimentelor este scazuta sau cand copilul nu mai este alaptat, sunt necesare mese mai dese.
  8. Copilului i se va oferi o varietate de alimente pentru a asigura necesarul de nutrienti. Carnea, pestele si ouale ar trebui consumate zilnic, sau cat de des este posibil. Dietele vegetariene nu pot asigura necesarul de nutrienti la aceasta varsta, asadar trebuie adaugate suplimente nutritive. Fructele si legumele bogate in vitamina A ar trebui consumate zilnic. De asemenea, trebuie asigurat necesarul de grasimi. Se vor evita bauturile cu valoare nutritiva scazuta, precum ceaiul, cafeaua, sucurile. Se va limita cantitatea de suc oferita copilului pentru a evita inlocuirea meselor nutritive cu suc.
  9. Se pot folosi alimente fortificate sau suplimente alimentare bogate in vitamine sau minerale. In unele culturi si mamele care alapteaza au nevoie de astfel de suplimente pentru a asigura necesarul de anumiti nutrienti in lapte.
  10. In timpul perioadelor de boala se va creste cantitatea de lichide oferita copilului, inclusiv creste frecventa alaptarii, iar copilul va fi incurajat sa manance alimente moi, variate, apetisante si indragite.
Advertisements

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s