mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

La gradinita, in Constanta (II)

5 Comments

Iata si a doua parte a gradinitelor particulare din Constanta, vizitate de noi. Prima parte o gasiti aici.

Gradinita Colibri face parte din Centrul de Studii Colibri, cu clase de la grupa baby la scoala primara I-IV. Iarasi as putea fi subiectiva deoarece aici am mutat copilul. T a fost tratat cu multa dragoste si intelegere de catre personalul gradinitei ceea ce a facut si acomodarea lui destul de rapida. Am vizitat gradinita si in 2014, inainte sa alegem prima gradinita, si in 2016 cand am fost nevoiti sa mutam copilul. Un punct bonus a fost faptul ca si in 2014 si in 2016 la grupa la care intra T era aceeasi educatoare, un semn bun pentru stabilitate. Gradinita este dotata cu camere video externe si sali mari de curs. Grupele au 16-18 copii si nu este permis accesul parintilor in sala de curs. Nu au cantina proprie, insa mancare este ok, diversa, sanatoasa si este prima gradinita la care am gasit peste in meniu (s-a nimerit ca in saptamana in care am vizitat noi sa aiba si peste la una din mese). De altfel, au peste aproximativ o data pe saptamana. Copiii primesc buline cand fac ceva bine, insa primesc buline si doar asa, pe ochi frumosi, ceea ce a facut ca T sa nu acorde o importanta prea mare acestor mici recompense. Pedepsele se aplica foarte rar, in cazuri extreme, doar daca dupa ce li s-a explicat de mai multe ori, comportamentul nu se corecteaza. Copiii ies afara ori decate ori vremea le permite, gradinita avand doua spatii de joaca foarte bine dotate. Mai mult, acum s-a deschis si salina Colibri, unde copiii din gradinita au acces gratuit, zilnic. Sunt de asemenea foarte bine organizati, au reguli clare pe care le respecta. Sunt deschisi si pe timpul verii cand sunt prevazute excursii si multe activitati extracuriculare. Pana acum am o impresie foarte buna despre aceasta gradinita. Mi-a placut foarte mult atitudinea educatoarei care a fost receptiva la nevoile noastre de a educa altfel, fara pedepse si fara recompense, si a facut posibil un compromis pentru o adaptare usoara a lui T.

Gradinita Comenius este situata pe Strada Poporului intr-o cladire frumoasa. Mie mi-a placut insa T a fost destul de rezervat in timpul vizitei, probabil simtea ceva ce eu nu vedeam…. Gradinita are camere video externe si masa in sistem catering. Sunt 10-15 copii in grupa si parintii au voie sa insoteasca copiii in perioada acomodarii. Acorda mult timp jocului, au multe activitati care se desfasoara prin joc si ies afara cand le permite vremea. Locul de joaca de afara nu parea foarte bine dotat, insa au si o sala de sport unde fac sport de cateva ori pe saptamana si unde se tin serbarile si alte activitati. Folosesc pedepse si recompense, nu am mai intrebat in ce conditii deoarece T era nerabdator sa iesim. Curatenia lasa de dorit din punctul meu de vedere. Au si activitati optionale precum engleza, sport si colaborare cu un psiholog.

Gradinita Gamex a fost vizitata de noi in perioada in care era in vechiul sediu, unde nu ne-a placut deloc. Era o atmosfera inchisa, curatenia lasa de dorit si ne-am simtit ciudat acolo, si eu si T. Aveau aproximativ 15 copii in grupa, sala nu era foarte mare si i-am gasit aliniati pe scaunele, ascultand la doamna educatoare. Folosesc multe recompense si pedepse atunci cand e cazul. Masa se serveste in sistem catering, iar copiii era rareori scosi afara. Repet, vizita am facut-o cand erau la vechiul sediu, acum am inteles ca sunt intr-un sediu nou, modern si curat.

Mi-a placut sediul de la Gradinita Piticot (Rainbow Kinder Campus). Modern, curat (chiar foarte curat) si bine organizat. Sunt situati pe bulevardul Mamaia. Nu au camere video. Erau 12-13 copii in grupa si parintii puteau intra pentru a face acomodarea treptata a copilului. Au cantina proprie, insa nu am vazut locuri de servit masa pentru copii mici (chiar ma gandeam ca la momentul acela T nu ar fi ajuns la masa sa poata manca normal). Copiii sunt scosi afara daca vremea o permite. Folosesc recompense (buline) si pedepse (scaun de detentie). Ce nu mi-a placut a fost existenta in sala de curs si folosirea televizorului in cadrul activitatilor zilnice, cam mult dupa parerea mea. Mai mult, pentru a linisti copiii dupa activitati, inainte de masa acestia erau pusi in fata TV-ului, la desene. Au activitati optionale precum engleza, muzica, teatru. Mi-au lasat o impresie generala buna.

Gradinita Casuta din Padure are sediul in zona CET, este o gradinita foarte frumoasa, curata, bine organizata. Mai mult, colaboreaza cu piscina Ondina si copiii gradinitei merg la piscina o data pe saptamana. Cand am fost noi in vizita avea camere video interne si cantina proprie. Parintii puteau insoti copilul in clasa in primele zile pentru acomodare. Toate activitatile se faceau in joaca. Aveau program zilnic de iesit afara, ceea ce mi-a placut. Cand am fost noi in vizita nu era tocmai o zi frumoasa si cu toate acestea, curtea era plina de copii. Folosesc pedepsele si recompensele, iar daca un copil nu doarme la pranz este luat acasa de catre parinti. Daca nu era asa departe de noi, mi se parea una dintre cele mai faine alternative pentru T.

Gradinita Adia Kindergarden este o gradinita faina, dar ciudata… Noi am ramas cu o impresie de ”nu stiu, nu m-a convins”, desi ni s-a spus exact ceea ce am vrut sa auzim. Casa in care isi desfasura activitatea era mare, insa nu parea foarte curata. Nu au camere video si, desi este o gradinita acreditata situata in zona buna, avea foarte putini copii. Copiii pareau multumiti, aveau tot felul de activitati intr-o sala de clasa foarte spatioasa. Locul de dormit era separat,mobila era noua, nu am vazut prea multe jucarii. Ni s-a spus ca nu exista pedepse, ca se comunica foarte bine cu copiii si nu ajung sa ii pedepseasca. Nu mi-a placut catedra din clasa, desi ma indoiesc ca o folosesc prea des. Curtea era spatioasa, insa avea putine jucarii. Au bucatar angajat si meniul e cat de cat ok. Aveau si ceva preparate la micul dejun, nelipsitul ceiut si mese bazate pe carne de pui. Dupa cum spuneam, ceva era nelalocul lui, desi totul parea frumos si aranjat.

Am vizitat Gradinita Mini London in 2014 si singurul lucru care nu ne-a placut atunci a fost aranjamentul pentru grupa baby, unde ar fi mers T. Erau ”cazati” intr-o alta cladire, peste drum, aveau la dispozitie o camera mare si foarte intunecata, unde se si jucau, faceau si activitati, mancau si dormeau. Avea camere video externe si masa le era oferita in sistem catering. Nu exista posibilitatea sa stai cu copilul in sala pentru acomodare. Activitatile se desfasoara in limba engleza. Erau prea multi copii in grupa (in jur de 15) pentru cat de mare era sala. Ii scotea afara zilnic, spun ei, primeau stimulente si cand am intrebat de pedepse au spus ca nu exista. Insa in timpul vizitei am vazut o fetita ce plangea ca fusese pedepsita. Mai mult, la un targ de educatie din Constanta cand i-am intrebat de stimulente si le-am mentionat ca nu au pedepse, fata (probabil educatoare) parea speriata si s-a certat cu mine cateva minute pe motiv ca daca nu pedepsesc, copiii nu pot invata… Mi-a spus cu convingere ca nu exista educatie fara pedepse, ca toti educatorii pedepsesc si ca un copil nu este capabil sa invete fara a fi pedepsit. Cand i-am spus ca eu educ fara pedepse si recompense acasa, parea ca se uita la un extraterestru si a continuat sa imi explice teoria socialista memorata de-a lungul anilor. I-am recomandat frumos sa caute si alte resurse de informare si mi-a raspuns taios ca nu are ce sa invete, ca nu exista asa ceva. Nu ii prevad un viitor stralucit in cariera ei, insa sper ca indemnul meu de a nu ramane la acest nivel a fost luat in serios si macar a dat un search pe google. Asadar, personalul gradinitei nu mi-a lasat o impresie prea buna, desi tanara, educatoarea formata pe sistemul invechit are impresia ca stie tot.

Urmeaza si ultima parte aici.

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

5 thoughts on “La gradinita, in Constanta (II)

 1. Pingback: La gradinita, in Constanta (III) | mamicieblog

 2. Pingback: La gradinita, in Constanta (I) | mamicieblog

 3. Pingback: Cea mai buna gradinita din Constanta | mamicieblog

 4. Buna,

  Recomanzi in continuare gradinita Colibri? Intreb deoarece a trecut ceva vreme de la data initiala a articolului:)
  Mi-ar fi de mare ajutor raspunsul tau, ne mutam de la Bucuresti in Constanta si as avea nevoie de cateva recomandari.

  Like

  • Buna, Maria! Daca mai rasfoiesti blogul vei observa ca T nu mai merge la colibri. Motivele sunt multe, important e ca nu am rezonat cu ideile gradinitei. Initial ne-a placut educatoarea, insa, din pacate, aceasta a plecat din gradinita. Insa sunt si parinti care sunt multumiti de aceasta gradinita. Depinde de ce tip de educatie doriti.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s