mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Despre alaptare…

Leave a comment

Sunt fan alaptare si acest lucru se datoreaza unui curs de nutritie din facultate cu un cadru didactic extraordinar care a stiut sa expuna frumos toata avantajele alaptarii. Stiam inca de pe atunci ca imi voi alapta copiii, iar problemele pe care le-am avut la inceput nu au facut decat sa ma ambitioneze si mai mult. M-am tot documentat despre alaptare, mai ales ca dupa ultimele statistici, in Romania doar 12%  dintre copii sunt alaptati. Si nu e de mirare, vazand cate mituri, superstitii si ”lume binevoitoare” ne inconjoara. Asa ca, pe langa beneficiile alaptarii, deja binecunoascute si raspandite, am mai gasit si eu cateva studii care mi-au dat si mai multa incredere ca alaptarea este benefica. Daca aveti nevoie de vreun articol din cele prezentate, le pot pune la dispozitie.

 1. Alaptarea copiilor cu dermatita atopica (AD) este un subiect controversat. Exista studii care sustin ca alaptarea pe o durata de cel putin 4 luni are un efect benefic asupra tenului atopic. Recent au aparut si cateva studii care sustin ca alaptarea copiilor cu AD, in special de catre mame care au alergii, poate fi riscanta. Insa aceste studii sunt mai putine si nu explica mecanismele prin care alaptarea copiilor cu AD poate influenta negativ tenul acestora. (Dattner, A., Breastfeeding and atopic dermatitis: protective or harmful? Facts and controversies, Clinics in dermatology, 2010, 28, 34-37)
 2. Alaptarea nu este un factor care sa favorizeze lasarea sanilor. Printre factorii care favorizeaza lasarea sanilor sunt: varsta, greutatea, sarcinile multiple, fumatul. Insa alaptarea nu pare sa fi contribuit la aceasta problema de estetica a sanilor. (Rinker, B., Veneracion, M., Walsh, CP, The effect of breastfeeding on breast aestetics, Aestethic Surgery Journal, 2008, 28(5), 534-537)
 3. Compozitia laptelui matern in aminoacizi este diferita in diferitele momente ale zilei/noptii, si este influentata si influenteaza ritmul circadian (ciclul somn/stare de veghe) al bebelusului. (Sanchez, C, Cubero J et al, Evolution of the circadian profile of human milk amino acids during breastfeeding, Journal of Applied Biomedicine, 2013, 11, 59-70)
 4. Consumul ocazional de alcool (un pahar de vin sau o bere pe zi) nu pare a avea efecte adverse asupra copiilor alaptati. Consumul regulat, in cantitate mare (mai mult de doua bauturi pe zi, zilnic) poate conduce la probleme de comportament. Mamele care doresc sa evite transferul de alcool catre bebelusul alaptat pot evita alaptarea 2-3 ore dupa ingestia de alcool. (Berlin, CM, van den Anker, JN, Safety during breastfeeding: drugs, foods, environmental chemicals and maternal infections, Seminars in Fetal and Neonatal Medicine, 2013, 18, 13-18)
 5. Femeile cu tuberculoza care au primit chimioterapie mai mult de doua saptamani si sunt considerate necontagioase au voie sa alapteze. Femeile cu HIV, chiar si cele sub tratament sunt sfatuite sa nu alapteze, insa acest sfat depinde in mare masura de istoric, zona de provenienta si alti factori. Femeile cu hepatita B au voie sa alapteze, insa cele cu antigenul de suprafata pozitiv trebuie sa-si vaccineze copiii cu primele 3 doze de vaccin pentru hepatita B, iar copilul trebuie sa primeasca imunoglobulina in primele 12 ore de la nastere. Femeile cu hepatita C pot alapta. (Berlin, CM, van den Anker, JN, Safety during breastfeeding: drugs, foods, environmental chemicals and maternal infections, Seminars in Fetal and Neonatal Medicine, 2013, 18, 13-18)
 6. In ceea ce priveste anestezia, cel mai bun sfat care poate fi dat unei mame care alapteaza este ca poate continua alaptarea cand este treaza si se simte suficient de puternica sa o faca. (Berlin, CM, van den Anker, JN, Safety during breastfeeding: drugs, foods, environmental chemicals and maternal infections, Seminars in Fetal and Neonatal Medicine, 2013, 18, 13-18)
 7. Copiii care au fost alaptati au avut un index masic corporal mai mic decat copiii nealaptati. (Novotny, R, et al., Breastfeeding is associated with lower body mass index among children of the commonwealth of the Northern Mariana Islands, Journal of American Dietetic Association, 2007, 107, 1743-1746)
 8. Alaptarea a fost asociata cu o sanatate mai buna a copiilor mamelor emigrante in SUA. Alaptarea in primul an de viata este o strategie optima pentru imbunatatirea cresterii si sanatatii copiilor de emigranti care sunt mai predispusi sa experimenteze insecuritatea alimentara. (Neault, NB, et al., Breastfeeding and health outcomes among citizen infants of immigrant mothers, Journal of American Dietetic Association, 2007, 107, 2077-2086)
 9. American Dietetic Association recomanda alaptarea exclusiva pentru primele 6 luni si alaptarea copilului cel putin un an. S-a constatat ca nu exista efecte semnificative ale dietei mamei asupra calitatii si cantitatii laptelui. Sfarcurile artificiale au o influenta negativa asupra alaptarii. De asemenea, folosirea suzetei inainte de 3 luni ale sugarului poate avea influenta negativa asupra alaptarii, scurtand durata alaptarii. Hranirea suplimentara a sugarului cu biberon sau cana are efect negativ asupra alaptarii. Alaptarea, si in special alaptarea exclusiva in primele 6 luni, ajuta la reducerea morbiditatii si mortalitatii in copilarie. (***, Position of the American Dietetic Association: promoting and supporting breastfeeding, , Journal of American Dietetic Association, 2009, 109, 1926-1942)
 10. Modul in care s-a realizat nasterea are un efect crucial asupra alaptarii. Astfel, femeile care nasc natural alapteaza mai usor decat cele cu cezariana, acestea avand nevoie de mai mult suport pentru pozitionarea corecta a sugarului. (Cakmak, H, Kuguoglu, S., Comparison of the breastfeeding patterns of mothers who delivered their babies per vagina and via cesarean section: an observational study using LATCH breastfeeding charting system, International Journal of Nursing Studies, 2007, 44, 1128-1137)
 11. Studiile demonstreaza ca alaptarea poate proteja mamele de depresia postpartum si sunt pe cale sa se demonstreze si mecanismele biologice si psihologice care explica aceasta protectie. (Figueiredo, B, et al., Breastfeeding and postpartum depression: state of the art review, Jornal de Pediatria (Rio J), 2013, 89(4), 332-338)
 12. Adaosul de fortificatori cu fier in laptele uman reduce actiunea bacteriostatica a laptelui fortifiat impotriva E.coli. (Campos, LF, Repka, JCD, Falcao, MC, Effects of human milk fortifier with iron on the bacteriostatic properties of breast milk, Jornal de Pediatria (Rio J), 2013, 89(4), 394-399)
 13. Copiii alaptati pentru minim 6 luni prezinta un coeficient de inteligenta general mai mare. Chiar daca nu s-a evaluat direct calitatea mediului de viata, copiii cu mame care lucreaza au avut scoruri mai mari la test. De asemenea, s-a observat o mai buna capacitate intelectuala la copiii a caror mame au un partener implicat in viata de familie. (Fonseca, ALM, et al., Impact of breastfeeding on the intelligence quotient of eight-year-old children, Jornal de Pediatria (Rio J), 2013, 89(4), 346-353)
 14. O durata mai mare a alaptarii exclusive conduce la o respiratie corecta, pe nas, a copilului. (Lopes, TSP, Moura, LFAD, Lima, MCMP, Association between breastfeeding and breathing pattern in children: a sectional study, Jornal de Pediatria (Rio J), 2014, xxx)
 15. Unele studii ofera suport preliminar pentru ideea ca alaptarea poate fi o masura de protectie impotriva balbaielii persistente a copilului. (Mahurin-Smith, J, Ambrose, NG, Breastfeeding may protect against persistent stuttering, Journal of Communication Disorders, 2013, 46, 351-360)
 16. O dieta bazata exclusiv pe lapte matern este asociata cu o rata mica a enterocolitei necrozante la copiii nascuti prematur, comparativ cu o dieta mixta. (Sullivan, S et al., An exclusively human milk-based diet is associated with a lower rate of necrotizing enterocolitis than diet of human milk and bovine milk based products, The Journal of Pediatrics, 2010, 156, 562-567)
 17. Efectul protectiv al alaptarii asupra epilepsiei poate fi cauzala. Alaptarea poate scadea incidenta epilepsiei in copilarie. (Sun, Y. Et al, Breastfeeding and risk of epilapsy in childhood: a birth cohort study, The Journal of Pediatrics, 2011, 158, 924-929)
 18. Alaptarea este asociata cu o dezvoltare cognitiva mai buna a copiilor. Se sugereaza ca copiii alaptati vor fi cu 1 pana la 6 luni mai avansati din punct de vedere cognitiv decat copiii care nu au fost niciodata alaptati. (Quigley, MA, et al., Breastfeeding is associated with improved child cognitive development: a population based cohort study, The Journal of Pediatrics, 2012, 160, 25-32)
 19. Alaptarea, in special alaptarea exclusiva, protejeaza impotriva astmului pana la 6 ani. Desi alaptarea exclusiva a redus riscul de astm la toti copiii cu varsta pana la 6 ani, gradul de protectie sub 3 ani a fost mai pronuntat la copiii atopici. (Silvers, KM, et al., Breastfeeding protects against current asthma up to 6 years of age, The Journal of Pediatrics, 2012, 160, 991-996)
 20. Alaptarea exclusiva pana la 6 luni si introducerea tarzie a alimentelor favorizeaza acceptarea alimentelor de catre copil si evitarea ”mofturilor” la mancare (Shim et al, Associations of infant feeding practices and picky eationg behaviours of preschool children, American Dietetic Association)

Maine incepe sapatamana alaptarii (1-7 august) si pentru ca sunt si in Constanta evenimente dedicate acesteia, m-am gandit ca este de folos cuiva sa stie ce se face in acest sens in orasul de la Mare.

Luni 1 August ora 18.00-20.00
Sarcina emoțională influenteaza comportamentele în alăptare – Liliana Tudose și Veronica Ardelianu-Fabrica de Sanatate-Bistraw Verde Viu
Marti 2 August 0ra 18.00-20.00
Vizionare film – Indraznesc sa alăptez – doi pasi spre constientizare-Fabrica de Sanatate-Bistraw Verde viu
Miercuri 3 august 18.30-20.30
Grup de suport -alăptarea-viața, probleme si solutii-plaja Modern
Joi 4 August 18.00-20.00
Alăptarea după vârsta de 2 ani – intarcare – când și cum
Necula Larisa – Bistraw Verde Viu-Fabrica de Sanatate
Vineri 5 August 18.00-20.00
Alăptarea și purtarea bebelusului -Bistraw Verde Viu Fabrica de Sanatate-Anca Bobu si Clepatra Tudorache
Sambata 6 August 20.00
Dansul Mamicilor purtatoare-grup de suport-Parcul Tabacariei
Duminica 7 August 18.00-21.00
Conferinta pentru gravidute si parteneri-Cele mai frecvente probleme in alaptare-Liliana Tudose

Va asteptam cu drag la evenimente!

Advertisements

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s