mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Despre jobul viitorului sau cine ne plateste pensia

Leave a comment

Citeam zilele trecute un articol pe www.weforum.org despre cum va fi jobul viitorului, ce aptitudini sunt necesare pentru el si cum ne putem pregati copiii pentru a avea un job util atunci cand vor fi mari…

Articolul vorbeste despre faptul ca peste 5 milioane de joburi vor disparea in viitor, locul oamenilor fiind preluat de roboti, sau acel job nu va mai fi necear. In schimb, vor aparea peste 2 milioane de joburi noi, insa cei care fac munca manuala sau cei al caror job a disparut, e putin probabil sa aiba aptitudinile necesare noilor joburi. Asadar, este nevoie de pregatirea corespunzatoare inca de pe acum, pentru noile joburi.

David Deming, conferentiar la Universitatea Harvard, spune ca aptitudinile de negociere si impartire (sharing), aptitudini ce se invata inca de la gradinita, sunt cruciale in obtinerea unui nou job in viitor. Dupa Deming, locul de munca modern, in care oamenii au diverse roluri si proiecte, se aseamana cu clasele de gradinita unde se invata aptitudini de socializare, precum empatia si cooperarea. Pe langa aceste aptitudini, matematica joaca si ea un rol deosebit de important in obtinerea jobului de vis in viitor.

De asemenea, in studiu se arata ca avand doar aptitudini in matematica nu este suficient (bancherii si statisticienii sunt in declin), la fel cum nu e suficient sa ai doar abilitati sociale (educatorii sunt din ce in ce mai prost platiti).

Studiul arata ca cei care combina abilitatile matematice cu cele interpesonale au sanse mari sa gaseasca locuri de munca in economia viitorului.

Asadar, sa incepem sa ne invatam copiii sa imparta (fara sa le impunem sau sa le smulgem jucariile din mana), sa negocieze, sa coopereze (nu sa faca ce le spunem, sunt impotriva dresajului), sa fie empatici (fara sa ii batem sau sa ii muscam si noi ca sa vada ca doare)… Oare e posibil?

Advertisements

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s