mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Copiii pot, noi nu le dam voie!

Leave a comment

Ieri T a venit foarte suparat de la gradinita. Urla de mama focului si a plans continuu de la gradinita pana acasa. Era trist, aparent pentru ca isi uitase ruleta la gradinita. Ieri dimineata a gasit ruleta, a masurat cu ea toata dimineata si si-a exprimat dorinta de a le arata colegilor cum se masoara cu ruleta. L-am lasat sa o ia la gradinita cu conditia ca atunci cand ajunge sa o intrebe pe doamna educatoare daca o poate lua in clasa. Educatoarea avea doua posibilitati, chiar trei: putea sa refuze si sa il roage pe tati sa ia ruleta acasa, putea sa ii spuna ca nu e bine sa duca lucrurile personale in clasa si poate lasa ruleta in geanta (asa facem si cu masinutele) sau putea folosi ruleta in acea zi la activitati. Educatoarea a ales cea de-a treia varianta. Si asa a ramas ruleta la gradinita.

Problema e ca pentru a fi mai usor, educatoarea a folosit ea insasi ruleta, aratand copiilor cum se masoara. Nu stiu daca si copiii au avut voie sa o incerce. Ce stiu e ca T plangea si era foarte suparat pentru ca i s-a spus ca e mic, ca nu poate folosi ruleta si ca de aceea nu i-o da doamna. Insa el putea… si nu a inteles de ce doamna a spus ca nu poate! Adevarul e ca nu ii prea spun lui T ca nu poate… mai degraba ca nu e voie (cu explicatiile de rigoare), ca nu e ok, ca e o problema, ca trebuie sa mai creasca etc…. Ii spun ca nu poate atunci cand chiar nu poate (de exemplu vrea sa stinga luna).

Si stai si explica copilului ca doamna nu a vrut sa spuna ca ruleta nu poate fi folosita de copii, ci ca nu i-o da in acel moment ca sa nu se certe copiii pe noua jucarie… sau mai stiu eu ce alte ganduri avea doamna… Acum T ar fi asteptat niste scuze, ca, deh! Doamna nu a pus corect problema. Insa multi adulti considera ca ”nu se cade sa ceri scuze unui copil”, si, recunosc, nu cred ca pot merge sa ii spun in fata ca nu-mi place cum a abordat problema. Asa ca am incercat sa rezolv problema cu T. Si pare ca e bine acum. Dimineata a pornit voios spre gradinita sa isi recupereze ruleta.

Advertisements

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s