mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

De ce refuza T sa doarma la gradi? (I)

Leave a comment

De cand a inceput sa mearga la noua gradinita T are probleme de a adormi la pranz. Se vede ca e obosit, ar avea nevoie de acel somn, insa nu reuseste sa adoarma. Are zile (putine la numar) cand adoarme cu greu, si este ok. Cel mai des insa nu adoarme si pentru ca este foarte obosit si probabil este cumva amenintat, deranjeaza si ceilalti copii.

M-am tot gandit la motivele pentru care nu reuseste sa adorma si asta mi-a iesit:

 • Ii este frica de ceva. In ultima saptamana la fosta gradinita a avut ceva probleme cu somnul, a fost foarte suparat pentru ca, aveam sa aflam dupa vreo saptamana, doamna a tipat la el la somn. Printre altele i-ar fi spus si ”capul la perete ca…” ceva.. T a spus ca doamna s-a purtat urat cu el, insa nici pana acum nu am reusit sa aflam ce s-a intamplat. Ideea e ca de atunci a refuzat sa doarma la pranz, adoarme doar in masina sau in carucior, foarte rar in pat, cu poveste, asa cum era obisnuit.
 • Desene animate. Pentru a-l convinge sa stea linistit macar, la noua gradinita i s-au pus desene animate la ora de somn. Bineinteles, captivat fiind, T nu mai adoarme. Nu suntem impotriva desenelor animate, insa suntem impotriva desenelor animate puse la gradinita.
 • A fost deja etichetat. Pentru a ca venit de la o alta gradinita, pentru ca au fost probleme cu somnul inca de la inceput, deja au inceput sa il eticheteze, sa se poarte cu el ca atare. Poate ca nu este el cel care initiaza un joc inainte de somn, insa el este cel care e scos pe hol, care e cumva pedepsit.
 • Regresia fratelui mai mare. Am vorbit deja despre asta aici. Sunt si alte domenii in care T a regresat, ar putea fi si acesta unul dintre ele. Regresia a aparut treptat, incercam sa lucram cu el, sa ne conectam, sa facem lucrurile sa evolueze.
 • Nu ii este somn. Nu e suficient de obosit la momentul acela, nu poate adormi din diverse motive. La un moment dat unii copii renunta la somnul de dupa-amiaza. Poate e in acea faza, in care nu ii mai e necesar acest somn.

De tot atata timp (6 luni aproximativ), ne straduim sa gasim solutii pentru aceasta problema. Iata la ce ne-am gandit:

 • Fara desene animate. E o regula pe care am comunicat-o destul de mult gradinitei, nu este ok sa se uite la desene in timpul programului de la gradi, este ca si cum un parinte s-ar uita la filme in timp ce e la munca. Nu am fost auziti de multe ori. Si in timp ce eu il pregateam acasa pe T, ii spuneam ca nu mai primeste desene inainte de somn, la gradi i se puneau desene… Asa ca a ajuns ca al meu copil sa nu ma mai creada cand ii spun ceva.
 • Cu desene animate. Punem niste desene animate pe o tableta, o punem in ghiozdan si rugam sa i se puna acele desene in loc de somn. Asa sta si copilul linistit, nu mai deranjeaza alti copii si macar vede desenele pe care le aprobam noi, parintii. Problema e ca s-ar putea sa isi doreasca si ceilalti copii sa priveasca acele desene, si nu cred ca e ok pentru ceilalti parinti. Plus ca ar privi prea mult la ecran, 2 ore pe zi… In conditiile in care el nu se uita nici macar jumatate de ora, si nu in fiecare zi.
 • Sa zicem ca am accepta pedepsele. Cum il pedepsim? Ce privilegiu ii luam? Nu se uita la TV, nu se joaca pe telefon sau tableta decat foarte rar (uneori trece si cate o saptamana sau mai mult fara sa foloseasca TV, tableta sau telefonul), nu mananca dulciuri zilnic (decat ce primeste la gradi). Sa nu il mai scot afara? Pai si eu ce fac cu el in casa? Nu isi descarca energia bazaindu-ma pe mine? Nu ma pedepsesc de fapt pe mine, daca nu il las afara?
 • Program scurt. Ar fi o varianta sa il lasam la program scurt la gradi. Pe langa faptul ca nu ni se potriveste aceasta varianta, am ales o gradinita cu program lung tocmai pentru ca avem nevoie sa il lasam in siguranta undeva, ar fi si faptul ca el nu va inavata niciodata sa doarma cu ceilalti, sa faca liniste cand altii dorm, daca e tinut acasa. Pentru ca nu va fi pus in acea situatie. Plus ca sunt unele activitati care au loc dupa-amiza la gradinita, activitati de care dorim sa profite si T.
 • T ne-a spus ca l-au scos repede pe hol, ca el ar fi vrut sa doarma, nu au rabdare sa ii citeasca, ii pun prea repede desene animate, nu isi bat capul… Au fost rabdatori la inceput, insa acum, cand sunt si mai multi copii, nu mai asteapta putin… mai ales ca si parintii stau cu ochii pe camere si le atrag atentia la fiecare miscare.
 • Eliminarea desertului inainte de somn. Infuzia mare de zahar cu putin timp inainte de somn sigur nu il ajuta sa se linisteasca. Dimpotriva.

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s