mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Cum inveti copilul sa se descurce singur sau despre atelierele Montessori

2 Comments

Am aflat de educatia Montessori pe vremea cand cautam gradinite cu educatie fara pedepse si recompense in Constanta. Am citit cate ceva, recunosc, nu am aprofundat domeniul foarte mult. Din ce am citit mi-am dat seama ca educatia in stil Montessori este un mod de comportament natural, pe care noi l-am adoptat in familie fara sa il numim cumva.

Nu pot spune ca facem doar Montessori, insa am adaptat mediul, casa, nevoilor copiilor. Adica au jucariile la indemana, pot umbla peste tot prin casa, se pot juca cu toate lucrurile la care au acces. Rotim periodic jucariile. Am securizat dulapurile si sertarele in care se afla lucruri periculoase pentru ei, cum ar fi sertarul cu medicamente. Totodata, le-am explicat de ce unele lucruri le sunt inaccesibile. Cartile si cutiile cu activitati stau la nivelul lor, iar noi ne intindem frumos pe podea atunci cand suntem solicitati la joaca.

I-am incurajat sa se descurce singuri, chiar daca uneori a fost mai greu sau s-au accidentat. T a facut oua omleta cu tati de la 2 ani. A avut un singur accident, s-a lovit usor de tigaia fierbinte. Am tratat, a trecut, insa si acum isi aminteste de rana aceea.

Pe vremea cand l-am dat pe T la gradinita nu existau gradinite Montessori in Constanta. Acum exista niste grupe Montessori, se deschide (sau s-a deschis deja) o gradinita Montessori si exista un Centru Montessori (Centrul Montessori Start pentru viata), unde merg cu M la ateliere specifice.

Imi plac activitatile Montessori, si copiilor le plac, insa nu imi doresc sa ii cresc doar in acest stil. Sau poate nu m-am documentat eu suficient, si probabil am preluat niste idei de la persoanele nepotrivite. Am fost si cu T la ateliere candva, si pentru ca la un moment dat se plictisea si doamna era ocupata, i-am prezentat eu un material de care parea interesat. Mi s-a interzis cu desavarsire sa mai fac asta, neavand specializarea potrivita. Nu mi s-a parut montessoriana aceasta abordare, insa am trecut peste. Ce ma mai infurie uneori este faptul ca se fac averi pe spatele celor ce vor sa educe Montessori, cu jucariile in stil Montessori. Daca am citit eu bine, Maria Montessori folosea in acest tip de educatie materiale comune, gasite in casa si in jurul ei, nicidecum nu cumpara sau incuraja folosirea unor materiale atat de scumpe, cum sunt cele aparute in zilele noastre. Asadar, eu nu vad de ce o gradinita Montessori trebuie sa fie dotata doar cu materiale cumparate cu licenta. Repet, e doar opinia personala.

Copiii invata repede sa foloseasca materialele, sunt lasati in ritmul lor si, cel putin toeretic, tot procesul de invatare este cat se poate de natural, fara a fi necesara impulsionarea copilului prin diversi stimuli, fara a opri copilul din activitate pe motiv ca ”Gata, stii acum” etc.

Singura problema pentru care nu sunt decisa sa apelez la un astfel de sistem pe termen lung e faptul ca, cel putin in Constanta, nu exista Montessori decat pana la nivel maxim 6 ani. Si apoi as fi nevoita sa imi trimit copilul intr-o scoala de stat (sau privata) care se foloseste de pedepse, recompense, note, amenintari, teme etc. Si cred ca adaptarea, trecerea de la un sistem natural la pedepse si recompense va fi greoaie. Voi ce experiente aveti cu sistemul Montessori?

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

2 thoughts on “Cum inveti copilul sa se descurce singur sau despre atelierele Montessori

  1. Foarte bine punctat! Si noua ne place Montessori, ne jucam in felul acesta, dar nu cred are vreun viitor…inevitabil, copiii vor intra pana la urma in sistemul scolar romanesc si vor da brusc piept cu realitatea…. Totodata, nu a reusit niciun educator montessori sa imi explice cum se gestioneaza conflictele in stil montessori…Teoria o stiu toti, dar cu exemplele clare…ma greu 😀 In rest, ne place Montessori, dar mai mult asa….o combinatie, pentru ca nu putem renunta la povesti si la povestit😅

    Like

    • Eu am fost prezenta la gestionarea unor conflicte intre copii, in stil Montessori. si mi-a placut calmul si disponibilitatea cadrului didactic. mai ales ca aproximativ la fel procedam si eu acasa, fara sa stiu ca e o abordare montessoriana. cred ca depinde foarte mult de educator.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s