mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Educati(e) sau nu?

Leave a comment

Am scris acum ceva vreme un articol in care povesteam o parte din experienta mea in invatamant. Povesteam cum sunt studentii, tinerii care urmeaza sa intre in campul muncii si care au in mainile lor viitorul nostru, al tuturor. Si mai ales, pledam pentru o educatie fara pedepse, fara recompense, cu respect pentru cei mici.

Zilele acestea vuieste internetul de rezultatele Roamaniei la testul PISA, rezultate care explica, partial, si comportamentele observate de mine la studenti.

Testul PISA este un program international de evaluare a elevilor, se da la fiecare 3 ani de catre elevii de 15 ani din tarile participante in acest program si acestor elevi le sunt testate competentele si cunostintele. Din pacate pentru Romania nu se evalueaza capacitatea de memorare a comentariilor/cursurilor ci capacitatea de a explica fenomenele, de a recunoaste si a evalua fenomenele naturale si tehnologice, de a descrie si a face investigatii stiintifice, capacitatea de a pune intrebari, de a interpreta date si a argumenta rezultatele, cunoasterea teoriilor, ideilor explicative, a informatiilor si faptelor si altele. Testul masoara performanta medie a elevilor unei tari, performanta olimpicilor, dar si a analfabetilor, diferentele de invatare si educare pe sexe, evalueaza oportunitatile studentilor imigranti dintr-o anumita tara, etc.

Cred ca nu mai e nevoie sa specific ca ne aflam sub medie, chiar pe ultimele locuri, comparandu-ne cu tari precum Uruguay sau Trinidad and Tobago. Si cu toate acestea, noi ne ambitionam sa ne punem copiii sa memoreze poezii si cantecele, sa memoreze comentarii si cursuri, si ne mandrim cu performanta celor cativa elevi la olimpiada, uitand de cei multi care au dificultati de citire, scriere si calcul simplu. Ii invatam pe copii lucruri complicate, limite si integrale, comentarii savante la carti cu crime si atrocitati, uitand sa ii invatam respectul, increderea, sa descopere placerea in a citi o carte (orice carte, cine a spus ca daca nu citesti Kafka nu esti bun?), sa faca adunari si scaderi intr-un mod cat mai simplu (cred ca doar la noi se poarta invatarea pe derost a tablei inmultirii in loc de gandirea calculului in sine), sa se descurce in anumite situatii, sa ia decizii etc.

E clar ca trebuie schimbat ceva, iar schimbarea poate incepe cu limitarea timpului dedicat temelor (sa vedem cati respecta acest timp), insa nu se poate limita la acesta. Trebuie educati si parintii care inca mai gandesc ”si noi am facut la fel si uite ce bine ne e!”, uitand ca muuulte lucruri s-au schimbat in educatie in ultimii ani, si, mai ales, cerintele industriale si piata muncii sunt total diferite acum fata de acum 15 ani si fata de ceea ce vor prinde copiii nostri. Trebuie sa ii invatam sa gandeasca, sa isi asume responsabilitati, sa caute, sa interpreteze si nu doar sa execute. E drept ca e mai usor cu un copil care tace si face, insa pe termen lung aflam ca acel copil nu e capabil sa se intretina pe sine. Mai mult, in afara de noi, parintii, nu mai gasim oameni in societate care sa isi doreasca copii/tineri care sa fie responsabili, sa ia decizii, sa gandeasca si sa prevada… E mai usor sa conduci un grup obedient decat unul care are opinii si stie sa le expuna.

Ma uitam pe exemplele de intrebari date la testul PISA (uite aici un exemplu). Ciudat, nu li se cere copiilor sa memoreze, nici macar sa calculeze, ci, in mare parte, sa observe, sa interpreteze. Avem nevoie de oameni care sa gandeasca, sa conduca, sa ia decizii… cand ii formam?  Si, mai ales, cum ii formam? Ca evident nu merge cu urlete, cu obedienta, cu recitat de poezii si comentarii sau tabla inmultirii…

Si nu, nu acuz politicienii (desi si ei sunt implicati in prostirea natiei), nu acuz doar profesorii (ma gandesc ca ei sunt mai grupati si atitudinea lor ar putea face cele mai valoroase schimbari) ci si parintii care nu vor sa se trezeasca, care se panicheaza ca al lor copil nu doreste sa memoreze 4 versuri pentru serbare, la 2-3-4 ani, care cer teme si activitati cat mai multe pentru copiii lor, uitand ca singurul job al copiilor este sa se joace… Parintii care din lipsa de timp nu se joaca cu cei mici si uneori ii abandoneaza in fata unui televizor sau telefon… Parintii care isi pedepsesc copilul pentru o nota mica, uitand ca nota nu reflecata, de multe ori, cunostintele copilului. Sau puterea lui de creatie. Si asa cresc copiii nostri, nestiind sa prajeasca un ou (si-asa nu e sanatos, ar spune unii) si neasumandu-si raspunderi, ajung adulti cu facultate, incapabili sa decida, incapabili sa empatizeze sau sa gestioneze emotii, incapabili sa caute raspunsul corect.

Azi va provoc la un test. Intrati pe unul din testele PISA si incercati-l. Ce parere aveti? Cati dintre voi au facut vreodata ceva similar in scoala?

Advertisements

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s