mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Cum educam copiii altor parinti?

Leave a comment

Simplu. Nu ii educam. Nu ii disciplinam. Participam cumva la educatia lor daca suntem cadre didactice sau daca ni se cere acest lucru.

Nu inteleg nevoia unor parinti de a educa copiii altora. Sunt de acord, poate cei din jurul meu nu isi educa copiii asa cum as face-o eu. Nici nu au cum, venim din familii diferite, avem idei si comportamente diferite. Si firi diferite. Asta se reflecta si in relatia noastra cu copiii. Si eu mi-as dori sa nu mai vad copii certati pe strada, sau, mai grav, batuti. Chiar ieri o bunicuta ii dadea cu foc unui copil peste maini pentru ca mi-a impins copilul. Nu a contat ca am rugat-o insistent sa nu faca asta.

Intrebarea mea deriva tot dintr-o experienta mai putin placuta de acum ceva vreme. Insa m-a marcat, nu pot uita, asa ca o impart cu voi. Nu am nevoie sa imi spuneti daca am procedat sau nu corect, eu stiu ca as face la fel daca s-ar mai intampla. Insa poate da de gandit cuiva…

T era la un loc de joaca intr-un mall, iar eu treceam pe langa acel loc sa il verific. O mamica, ce avea doi copii, era suparata si ii cerea insistent fetei de la receptie sa ii spuna cine l-a batut pe fiul ei (sau l-a muscat, nu mai tin bine minte) si sa o cheme pe fetita agresiva la ea. Atunci am intervenit, politicos, si i-am spus ca daca as fi mama acelei fetite nu i-as permite sa faca asa ceva. Educatia se face in familie si nu as permite ca cineva necunoscut sa intervina in acest proces fara sa ma intrebe. Doamna a fost foarte suparata si m-a facut in toate felurile, exprimandu-si nemultumirea ca oamenii `ca mine` nu stiu sa isi educe copiii si ea simte nevoia sa intervina. Ca baiatul ei a fost agresat. Nu am negat.

Din punctul meu de vedere, nu este o solutie sa certam sau sa le dam o corectie copiilor care ne-au agresat copilul. Mai ales daca e prima data. Si mai ales cand nu cunoastem toate detaliile conflictului. Adica, nu neg ca acel baietel a fost agresat, insa poate el a fost cel care a agresat primul, iar fetita doar s-a aparat. Doamna nu era dispusa sa afle detalii. Era doar suparata ca cineva i-a agresat copilul. Si o inteleg. Si mie mi se rupe inima cand vad ca unul din copiii mei e agresat. Insa intr-o prima faza il las sa vad cum se apara singur. Eu l-am invatat ca atunci cand este agresat sa caute un adult caruia sa ii spuna ce s-a intamplat, sa plece de langa copilul agresor. Nu l-am invatat sa bata sau sa muste la loc. Asa mi se pare corect.

Mai mult, un copil care agreseaza are nevoie de iubire. Si doar cu dragoste si intelegere se poate indrepta. Nu cred ca mustruluiala din partea unui strain ar ajuta la corectarea agresivitatii. Dimpotriva, poate deveni mai agresiv, incercand sa se apere.

E drept ca in situatiile de genul acesta nu stii niciodata care e solutia corecta. Poate nici nu exista o solutie corecta. Totul depinde de starea copilului in acel moment. Dar si de experientele de pana atunci.

Doamna, care devenise agresiva verbal cu mine, incepuse sa tipe la copilul ei si sa il indemne sa dea si el in fetita. Degeaba i-am povestit ca nu e o solutie, degeaba i-am spus ca ea nu va fi tot timpul langa el sa ii spuna ce sa faca… am incheiat urgent discutia si am plecat.

Am constatat insa de-a lungul timpului ca sunt putini parintii care gandesc ca mine. Recunosc, mi-ar fi placut sa fie mai multi… sa promovam un mediu non-agresiv pentru copiii nostri. Eu voi educa in continuare copiii, invatandu-i sa plece, sa caute ajutor si nu sa raspunda cu agresivitate. Amintindu-le ca un copil este agresiv din lipsa de iubire. Pentru ca eu cred ca imprastiind iubire in jur, vei culege tot iubire…

Voi cum invatati copiii sa raspunda agresivitatii?

Advertisements

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s