mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Copilul coleric, o provocare frumoasa!

Leave a comment

In incercarea disperata de a-mi intelege copilul, de a intelege comportamentul lui, am dat de ideea temperamentului dominant si caracterizarea celor mici si mari deopotriva, pe baza acestui temperament. T este coleric si, in momentul in care am citit prima caracterizare a acestui temperament, am inteles si ca relatia noastra va fi una provocatoare si frumoasa.

Totodata, am inteles de unde apar unele probleme ale lui, de ce nu este intotdeauna inteles de cei din jur (in special de adulti) si ca acum, stiind toate astea, imi va fi mai usor sa gasesc solutii si sa il ajut sa depaseasca neplacerile in relatiile cu cei din jur.

T este un lider, s-a nascut parca pentru a fi sef si face tot ce ii sta in putere sa se afirme, sa fie recunoscut, sa i se dea dreptate. A invatat inca de mic sa se joace cu cuvintele, sa le aseze astfel incat sa obtina ceea ce isi doreste. Daca nu esti atent la ceea ce iti spune, la modul in care pune problema, imediat poti cadea in plasa. Asta e un motiv pentru care nu reuseste sa isi faca usor prieteni, se simte uneori neinteles, nu poate comunica cu oricine pe limba lui.

Are o memorie foarte buna (de la 2 ani recita cartile de povesti/poezii care l-au impresionat, stia cand sa dea pagina si textul pe fiecare pagina, dupa imaginea prezentata). Detine multe informatii, pune foarte multe intrebari si, pe masura ce explic, mai pune intrebari. Sta linistit si asculta pana a aflat raspunsul la ceea ce il intereseaza. Nu are rabdare sa asculte explicatii suplimentare.

In general nu are rabdare sa faca decat lucrurile care ii plac, care il intereseaza. Nu e usor de convins sa faca o activitate care nu ii convine. Si nu merge deloc cu daca faci asta, fac si eu asta pentru tine. Si tot din aceeasi cauza nu functioneaza pedepsele si recompensele in cazul lui. Si pentru ca nici noi, parintii, nu credem in ele si nu le aplicam. A fost un cosmar sa se acomodeze la o gradinita clasica, sa faca unele lucruri pentru a nu fi pedepsit, sau pentru a primi un sticker. Si acum ne luptam cu himerele din trecut.

Traieste intens fiecare sentiment care il incearca. Se aprinde repede, isi aminteste situatii similare din trecut, se razbuna (chiar daca uneori trece ceva tip de la eveniment si crezi ca a uitat). Cand e fericit rade cu gura pana la urechi, cu ochii, cu tot corpul. Cand e trist, furios, suparat tipa, musca, bate, nu mai aude ce ii spui. Se linisteste repede (de cele mai multe ori) si joaca poate continua. Nu suporta sa fie nedreptatit, si daca se considera astfel intr-o situatie, nu accepta nici un fel de explicatie si nu se linisteste pana nu intelege ce s-a intamplat.

Este empatic, ii ajuta pe cei mai slabi decat el, sare in ajutorul prietenilor lui, este trist cand vede pe cineva suferind.

Are nevoie sa ii fie apreciata munca, sa fie recunoscut, sa fie implicat in luarea deciziilor si sa isi manifeste independenta. In preajma lui trebuie sa fii sigur pe tine, mai ales cand pui limite si ii ceri sa respecte reguli, trebuie sa ii explici fiecare decizie si eventual sa il lasi sa ia cat mai multe decizii singur.

Asa cum spuneam la inceput, e o provocare sa ai in preajma un copil coleric, insa e atat de frumos sa il vezi evoluand!

 

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s