mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Ce face un copil mic la o gradinita Montessori?

Leave a comment

Simplu… se distreaza invatand lucrurile elementare ce-i sunt necesare toata viata.

Intotdeauna ma gandeam ca un copil sub 3 ani e prea mic sa… manance singur, sa se imbrace/incalte singur, sa invete sa taie, sa spele vase sau sa mature… Apoi am experimentat pe T, care mi-a aratat ca el nu e niciodata prea mic sa… In general T a incercat sa faca lucrurile la timpul lor, atunci cand s-a simtit el pregatit sa le faca, dupa ce a observat cu atentie cum se fac. De exemplu, nu si-a dorit o bicicleta mare pana cand nu a inteles ca o poate struni. La fel procedeaza si M. Si ma bucur ca am reusit, pana acum cel putin, sa le respectam evolutia.

Copiii mei mi-au aratat ca ei nu sunt prea mici sa faca ceva, ci ca eu le impun niste limite uneori, limite izvorate din temerile mele. Am noroc ca am dat de Clubul Montessori si am inteles cum se dezvolta cei mici si cum ii pot ajuta eu, avand incredere in ei.

Asadar, la Club, copiii mai mici de 3 ani sunt lasati sa exploreze mediul sigur, sunt invatati si incurajati sa se imbrace/dezbrace singuri ori de cate ori simt nevoia (daca s-au murdarit sau s-au udat, daca le e prea frig sau prea cald), sunt incurajati sa taie, sa insire, sa spele, sa isi puna singuri apa, sa isi faca suc, sa picteze, sa deseneze, sa sorteze, sa numere si cate si mai cate. Ei invata fizica, biologie, chimie, literatura si matematica fara sa li se para un chin. Dimpotriva, totul e firesc, explicatiile sunt pe masura posibilitatii lor de intelegere si date atunci cand sunt solicitate.

Totodata, cei mici invata sa observe, sa socializeze, sa ofere si sa primeasca. Exact ca in viata de zi cu zi. Insa fara stresul bulinelor, fara gandul la vreo bomboana. Pur si simplu din placere.

Și ce e mai important, copiii învață să se respecte pe sine și pe cei din jur, învață să respecte spațiul colegilor, învață ca respectul nu sta în formula de adresare…

Ma bucur tare mult ca am reușit sa găsesc un loc unde sa imi las copiii in siguranta. Si sper sa apara si o scoala, pe aceleasi principii, condusa de oameni la fel de dedicati si competenti.

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a comment