mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Cum convingi copilul sa manance fructe?

Leave a comment

Azi, inca de la prima ora, am avut o revelatie, in momentul in care M s-a servit singur cu o para, lasata la intamplare pe un raft (era intreaga, spalata, ceruta de T ieri si nemancata). Sa va povestesc…

Relatia lui T cu fructele a fost una foarte buna, inca de la inceputul diversificarii. A mancat aproape orice fruct, venea si imi cerea ori de cate ori simtea nevoia. In timp si-a schimbat gusturile, nu mai mananca orice fructe, insa mananca zilnic cateva (mai mult decat portia recomandata).

Trebuie sa mentionez ca sucul de fructe nu intra in categoria fructelor, din punctul meu de vedere. Este concentrat in zaharuri, fibrele raman in pulpa care se arunca si este mai sarac in nutrienti decat fructul intreg. Asa ca evit sa le ofer copiilor suc de fructe. Nici noi nu consumam, oferindu-le astfel un exemplu. Ii las sa bea suc la petreceri, insa acasa le ofer fructe sau apa cand le e sete.

Revin… M nu a fost deloc prieten cu fructele. Chiar daca sunt dulci, chiar daca le-am avut la vedere (insa nu undeva de unde sa se poata servi singur), el nu consuma fructe la fel de multe. Pentru a-l face curios am inceput sa mananc eu fructe in prezenta lui mai des, sa ii ofer. Uneori lua o gura, doua, se stramba si pleca. Alteori reusea sa manance o jumatate de fruct. Nu l-am fortat, nu i-am impus. I-am povestit de fiecare data de ce sunt bune fructele, cat sunt de sanatoase si… cam atat….

Insa aseara am lasat o para pe raftul din sufragerie. O para intreaga, dorita de fratele lui, care intre timp a adormit. Dimineata, M a vazut-o, a luat-o si a mancat-o. Just like that!

Asadar, cheia succesului, din punctul meu de vedere, pentru a convinge un copil sa manance fructe, este sa il lasi sa decida singur cand ii sunt necesare, sa il lasi sa aleaga singur, sa ii oferi exemplul personal si sa lasi fructele la indemana. Simplu, nu?

Voi cum stati cu fructele?

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s