mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Mesele de sarbatori cu copiii

Leave a comment

Vin Sarbatorile de iarna cu traditiile specifice acestor zile. Poporul roman are nenumarate traditii in aceasta perioada, inclusiv in ale alimentatiei. E inutil sa mai spun si eu ca de sarbatori ar trebui sa avem grija ce si cat mancam, sa incercam sa fim mai cumpatati. Mai ales pentru cei care tin post sau care de regula nu au o alimentatie bazata pe produse grase, alcool si dulciuri. Cred ca toti suntem ispititi in aceste zile de abundenta de mancare asezata frumos pe masa, de cadrul festiv, de intalnirea cu cei dragi….

As vrea totusi sa amintesc ca cei mici invata de la noi, inclusiv in aceasta perioada. Daca noi mancam pana ni se face rau si ii indopam si pe ei, copiii vor perpetua acest obicei. Din pacate!

Asa ca va propun sa fiti exemplu pentru copiii vostri, sa asezati frumos masa impreuna cu ei, sa ii invatati sa isi puna in farfurie atat cat le trebuie, sa le aratati ca se pot opri atunci cand nu mai simt nevoia sa manance, cand simt satietatea. Sa aveti multe fructe la indemana, pe care sa le consumati cu drag impreuna. Sub brad pot fi, alaturi de cadouri, si fructe in loc de dulciuri.

Nu zic sa nu mancam dulce, zic doar sa nu abuzam de zahar. Si astfel sa ne invatam copiii ce e cumpatarea. Dulciurile primite in aceasta perioada pot fi fractionate pe mai multe zile. Fructele se mananca pe tot parcursul zilei, fara probleme. Sucul din comert ar trebui evitat si in aceasta perioada, ca pe tot parcursul anului. Poate fi inlocuit cu suc de fructe proaspat stoarse, de limonada cu putina miere sau cu un ceai de fructe.

Daca un copil nu primeste carne de porc pe parcursul anului, nu e momentul sa invete cum e sa ai o dieta bazata pe produse din carne de porc. Oricat de slaba ar fi, imbuibarea cu carne de porc cateva zile consecutive poate conduce la crearea unui disconfort si vizita la spital e ultimul lucru de care aveati nevoie, nu?

Eu stiu sigur ca asa voi face, asa am facut si anii trecuti. Si a fost minunat, nu am avut incidente neplacute. Mai mult, dupa masa de Craciun am iesit la o scurta plimbare care ne-a ajutat la digestie.

Voi ce experiente aveti cu mesele de sarbatori?

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s