mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Educatie sexuala… cand incepem?

Leave a comment

Deseori aud in jurul meu intrebari despre cum, cand si cat le vorbim copiilor despre sex. Si unii se minuneaza cand le spun ca eu le-am vorbit alor mei inca de cand erau bebelusi. Pai da! Le-am denumit organele genitale cu numele reale. Am mai folosit noi si nume de pasari, insa doar pentru a ne alinta si pentru ca sunt atat de raspandite, incat cred ca trebuie sa le cunoasca…

Apoi am povestit despre rolul dusului, despre cum ne spalam, despre diferentele intre baieti si fetite, despre de ce ne imbracam, despre cine are voie sa ne dezbrace si sa ne atinga si cum, despre bombonelele cu care ne ademenesc strainii si multe altele.

Asa am facut cu T si apoi cu M, cand acesta a venit pe lume. Nu, nu mi-a fost usor sa trec peste bariere, insa am reusit, perseverand si convingandu-ma ca fac cel mai bun lucru pentru copiii mei.

Cu T am ajuns la explicatii mai avansate atunci cand a devenit curios cu privire la cum a ajuns fratiorul lui in burtica. Desi i-am spus de mai multe ori povestea, adaptata varstei lui, intrebarile nu se opreau. Mi-am dat seama intr-un final, ca nu intelegea cum ajunge spermatozoidul pana la ovul. Insa nici nu stia sa ma intrebe direct, si tot punea intrebari pe langa… Pentru ca nu stiam sa imbrac raspunsul intr-o forma usor de inteles si, mai ales, usor de spus pentru mine, am apelat la carti.

Avem in biblioteca doua carti pe tema sexualitatii. Nu sunt citite din scoarta in scoarta, insa sunt la indemana curiosilor. `Prima mea carte despre sex si corpul meu` de la Ed. Aquila este cartea care i-a oferit toate rasunsurile lui T. Dupa ce a rasfoit-o si am citit ce il interesa, au incetat si intrebarile. O alta carte, care mie imi place tare mult, este `Cum venim pe lume`, scrisa de Janina Vlad. Este intr-adevar nerecomandata pudicilor, ilustratiile sunt realiste, insa povestea e minunata si raspunde multor intrebari ale celor mici.

Studiile arata ca, atunci cand copiii sunt invatati de mici despre corpul lor si despre sexualitate, riscul de a incepe viata sexuala la varste fragede este mai mic, adolescentii stiu sa se fereasca mai bine de sarcini nedorite si boli cu transmitere sexuala. Si experienta ne invata acelasi lucru. Tarile care incep educatia sexuala a copiilor de la varste fragede (la gradinita) se confrunta cu mai putine astfel de probleme in randul adolescentilor si nu numai.

In 2013, Romania se afla pe primul loc in UE privind nasterile la varste fragede (inainte de 20 de ani), asadar nevorbind despre sex cu copiii nu ne aduce nici un avantaj. In Olanda, unde educatia sexuala incepe de la 4 ani, la gradinita, adolescentii nu isi incep viata sexuala mai devreme decat alte natii, adolescentii folosesc mai des si inca de la inceput contraceptie, rata victimelor abuzurilor sexuale este mai mica… Cum altfel sa iti inveti copilul sa se fereasca de pedofili daca nu ii vorbesti despre sex, despre intentiile acestuia, despre durerea unei astfel de experiente?

Voi ce spuneti? Cand incepem educatia sexuala?

 

 

 

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s