mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Gradinita perfecta…exista?

7 Comments

Voi incepe direct cu raspunsul: da exista… totodata nu exista… Stiu, ambiguu. Acum sa explic.

Exista o gradinita perfecta pentru fiecare dintre noi, parintii, respectiv pentru copiii nostri. Trebuie cautata, insa nu e imposibil de gasit… Insa aceasta gradinita e perfecta sau nu in functie de cel care o frecventeaza, de asteptarile lui, de gradul de indeplinire a nevoilor fiecarui copil. De exemplu, T a mers la Colibri, o gradinita bunicica, chiar perfecta pentru multi dintre copiii care o frecventau. Exista loc de imbunatatiri, si cei de acolo faceau eforturi sa ajute fiecare copil/parinte sa isi gaseasca locul. Insa pentru T, invatat fara pedepse si fara recompense, fara tipete (in cea mai mare parte a timpului) si explicatii peste explicatii, nu era nici pe departe o gradinita buna. I-a fost greu sa respecte niste reguli `pentru ca asa vreau eu!`, sau accepte pedepsele, mai ales ca uneori el se considera nevinovat, sa accepte sa deseneze in contur si dupa reguli bine stabilite, etc. Le facea si pe-astea, insa nu era fericit. Asadar, perfectiunea gradinitei e data in special de asteptarile copilului care o frecventeaza, de modul in care este educat copilul acasa, de compromisurile pe care sunt dispusi adultii sa le faca.

Nu exista gradinita care sa fie perfecta pentru toata lumea. Este imposibil. Nu exista nimic pe lumea asta care sa fie perfect, frumos, utilizabil si cum mai vreti voi, pentru toti. Cred ca de aceea ne si grupam, in functie de interese. Asa si gradinitele…

Uneori, chiar daca totul pare exact asa cum am visat noi adultii pentru copiii nostri, educatoarele sunt zen, mancarea e buna, activitatile sunt multe, variate si ii tin pe jar pe cei mici, copilul nu poate rezona cu cadrul didactic. Asa, pur si simplu. Voua nu vi s-a intamplat sa nu va placa un om, desi nu il stiti, nu v-a facut nicioadata nici un rau (sau bine)? Asa li se intampla si lor. Si daca cel mic nu este pe aceeasi lungime de unda cu educatorul lui, cred ca totul e compromis din start. E drept, exista si cazuri cand cei doi se conecteaza, insa e nevoie de multa munca… si vointa…

Voi ati gasit gradinita perfecta?

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

7 thoughts on “Gradinita perfecta…exista?

  1. Bună ziua! În aceeași situație suntem și noi cu cea mică (3 ani și 2 luni). În primul an, a fost ok, dar acum, de când a schimbat grupa (educatoare+colegi), nu mai rezonăm, ea nu mai e fericită, nu mai vrea să plece dimineața la grădiniță. Tot citim recenzii despre alte grădinițe, dar toate ni se par la fel sau poate chiar mai “rele” decât cea la care este acum. Poate nu este “deontologic”, dar la ce grădiniță este acum T? Sunteți multumiți? Noi suntem oarecum disperați, pentru că de mai bine de o lună fetița noastră are și coșmaruri noaptea, pe care psihologul le atribuie tot faptului că ei nu îi place la grădiniță. 😞

    Like

    • Buna! Despre noua “gradinita` la care merge T acum si evolutia lui am mai scris pe blog. De exemplu aici: https://mamicieblog.wordpress.com/2017/02/12/cum-e-la-montessori/. El merge acum la Club Montessori Start pentru viata. Este o asociatie, nu are statut de gradinita. Nici nu ii trebuie, din punctul meu de vedere. insa asta e alta discutie. Si copilul meu avea cosmaruri cand mergea la vechea gradinita. Plus un comportament modificat… Ne intelegeam greu cu el. Din fericire lucrurile s-au schimbat imediat dupa ce l-am mutat. Insa inainte de a-l muta, pentru ca in cazul nostru, noi nu eram siguri ca educatoarele sunt vinovate, am incercat cumva sa rezolvam problema. Cand am vazut ca e din ce in ce mai rau am luat decizia de a-l muta. Sper sa gasiti si voi calea spre un mers placut la gradinita!

      Like

      • Mulțumesc mult pt răspuns! În cazul nostru, colegii sunt problema. Sunt câțiva mai “agitați”, care lovesc, bruschează, împing, țipă (lucruri pe care mi le povestește A acasă și care pe ea o fac să se simtă “tristă”). De aici, a avut și ea un episod agresiv, care ne-a șocat teribil și ne-a făcut să decidem că totul trebuie să se oprească. Iar din ziua aceea, ea repetă în continuu că nu îi mai place acolo, că o lovesc copii și că ea nu mai vrea să meargă la grădi. Comportamentul ei de zi cu zi nu este modificat, educatoarea la fel îmi spune că, din contră, este mult mai sociabilă și mai deschisă, decât era la începutul anului. Singura ei schimbare este că brusc, de mai bine de o lună, are și câte 2-3 treziri pe noapte, în fiecare noapte, care au debutat cu terori nocturne și refuzul de a adormi pentru ore bune. Din fericire, acestea din urmă au dispărut, dar trezirile (de câteva minute) au rămas. Vom încerca să luăm legătura cu acestă grădiniță Montessori. Mulțumim mult pentru sfaturi!

        Like

      • Buna ziua! Ce inseamna “nu va mai intelegeati cu el?”, ce facea mai exact? Si cum v-ati dat seama ca educatoarele sunt de vina? Va intreb deoarece eu am un baietel de 2 ani si 11 luni, merge de la 1 an si 7 luni la Clubul Minnie si Mickey. De aprx 8 luni nu exista dimineata in care sa vrea sa mearga acolo. Cand il iau, e fericit, zen si calm. Este comunicativ si imi spune ca ii place acolo, dupa ce il iau.Nu imi dau seama care sa fie problema, am tot cautat raspunsul corect.

        Like

      • Buna ziua! Ce inseamna “nu va mai intelegeati cu el?”, ce facea mai exact? Si cum v-ati dat seama ca educatoarele sunt de vina? Va intreb deoarece eu am un baietel de 2 ani si 11 luni, merge de la 1 an si 7 luni la Clubul Minnie si Mickey. De aprx 8 luni nu exista dimineata in care sa vrea sa mearga acolo. Cand il iau, e fericit, zen si calm. Este comunicativ si imi spune ca ii place acolo, dupa ce il iau.Nu imi dau seama care sa fie problema, am tot cautat raspunsul corect.

        Like

      • Buna! Pe langa faptul ca nu voia sa mearga la gradinita, avea foarte multe tantrumuri greu de gestionat si se trezea uneori noaptea si plangea. Toate au disparut cand a fost mutat la alta gradinita.

        Like

Leave a comment