mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

Icterul fiziologic si … fenobarbitalul

2 Comments

Citeam zilele trecute o postare despre un bebelus cu icter fiziologic caruia i se administra fenobarbital… Apoi am remarcat ca tot mai multi parinti primesc indicatia de a trata icterul fiziologic cu fenobarbital. Si, ce ma intriga cel mai mult, fara a face niste analize prealabile copilului si in perioada in care icterul este fiziologic. Adica normal.

Si mi-am amintit ca la M am primit si eu aceeasi indicatie de la un medic pediatru. Nu trecusera 2 saptamani de cand a aparul icterul (avea vreo 10 zile copilul) si fusesem la un control de rutina, ca mi se parea mie ca M are muci.  Medicul, de cum l-a vazut mai galben la fata, mi-a prescris fenobarbital. Nu m-am impacat cu ideea de a administra un astfel de medicament copilului meu nou-nascut, asa ca am cerut si parerea medicului meu de familie si, impreuna, am pus la cale un plan de monitorizare si tratament adecvat varstei copilului. In acest timp m-am informat temeinic, sa fiu sigura ca nu ii fac rau copilului.

Icterul fiziologic apare la mare parte din bebelusi ca urmare a acumularii bilirubinei in sange. Ficatul nu face fata procesarii bilirubinei, aceasta ramane in cantitate mare in sange si da pielii o culoare galbuie, la fel si ochilor. Bebelusii sunt mai somnolenti, mananca mai putin, ca prefera sa doarma si, ca atare, pot lua mai putin in greutate. Toata povestea asta poate dura pana la 2 saptamani. Daca se prelungeste, inseamna ca functia ficatului de a degrada bilirubina nu este completa si vorbim de icter prelungit, icter ce poate avea si alte cauze, ce trebuie stabilite prin analize, impreuna cu medicul (icter datorat incompatibilitatii de rh, de exemplu). S-a constatat ca bebelusii alaptati au, de multe ori, perioade mai lungi de icter decat cei hraniti cu formula. In acest caz se urmareste cu atentie daca iau in greutate, se urmaresc anumiti indicatori, pentru a stabili cand si cum trebuie intervenit.

Icterul poate provoca complicatii grave, daca nu este tinut sub observatie. Totul sta in cantitatea de bilirubina prezenta in sange. Daca bilirubina din sange depaseste 25 mg/dL, copilul poate avea complicatii grave care pot duce chiar la moartea lui.

Oricum ar fi, mi se pare prea mult un tratament cu fenobarbital, dat ca pe paine calda, unor bebelusi abia veniti pe lume, fara analize in prealabil si fara a incerca alte cai de tratare. Si fara a astepta perioada in care icterul e fiziologic. Sunt multe alternative pentru a ajuta copilul sa treaca mai usor peste perioada icterica, printre care expunerea la soare, fototerapie, iar in cazuri mai grave se fac transfuzii de sange sau tratamente cu imunoglobulina.

Noi, eu si medicul de familie, am monitorizat cu atentie bilirubina din sange. Maxim a avut 15 mg/dL, asa ca nu mi-am facut prea multe griji. Chiar daca era iarna, am stat mult cu bebelusul afara, il tineam langa fereastra in casa. Am facut si un tratament natural sa il ajutam. Si cam atat, pentru ca a trecut pe la 2-3 luni. In ultima perioada valorile erau din ce in ce mai mici, insa pielea ii era in continuare colorata.

Ceea ce vreau sa spun cu acest articol nu este sa refuzati tratamentul, oricare ar fi el, insa inainte de a da fenobarbital unui bebelus nu ar strica putina documentare. Fenobarbitalul este un medicament puternic, poate avea efecte grave pe termen lung si chiar daca multi copii au fost tratati de icter in acest mod, nimic nu va garanteaza ca si copilul vostru va tolera bine acest medicament. Unele organizatii nu recomanda fenobarbital copiilor mai mici de 12 ani deoarece nu s-a putut confirma siguranta in utilizarea lui la aceasta grupa de pacienti. Desi in prospectul romanesc apar doar cateva efecte adverse ale administrarii fenobarbitalului, in prospectele americane am gasit liste lungi de posibile efecte adverse, unele chiar foarte grave.

Fenobarbitalul a fost folosit pentru tratarea icterului fiziologic pana in 1950 (ca sa vedeti cat suntem de inapoiati la acest capitol), cand s-a descoperit fototerapia, aceasta devenind principala cale de tratare a icterului nou-nascutilor.

Este bine de stiut ca exista solutii mai usoare, cu mai putine efecte adverse, pentru tratarea icterului prelungit inainte de a apela la medicamente puternice sau transfuzii.

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

2 thoughts on “Icterul fiziologic si … fenobarbitalul

  1. Ce tratament naturist s ar folosi?

    Like

    • Buna! Orice fel de tratament poate fi prescria doar de medic. Numai el poate evalua corect situatia, face analizele necesare si ar lua Cele mai bune masuri. Nici eu nu am tratat dupa ureche, copilul a fost monitorizat permanent de medic.

      Like

Leave a comment