mamicieblog

blog de parenting, iubire si casa…

unde gresesc?

11 Comments

ma tot intreb unde gresesc… stiu ca nu am eu vreo vina ca cel mare musca… nu l-am invatat eu sa muste, nici macar sa se apere… insa firea umana e destul de complexa, iar copiii au cel mai puternic instinct de aparare… ma lansez in discutii despre educatie in incercarea de a-mi clarifica niste cunostinte, idei… stiu ca ceilalti nu gandesc ca mine si e normal, insa ma enerveaza teribil sa ascult mamici care sustin ca al lor copil e perfect, nu musca, nu bate, iese ok din orice conflict ca ele au stiut sa educe… si mai rau, de cele mai multe ori aflu ca educatia lor a fost cu palma si cu pedeapsa… un mod urat de a educa din punctul meu de vedere… eu sunt multumita ca am un copil mare destept, curios, ceea ce il face mai activ (vrea sa afle, sa descopere si astea nu se invata cu fundul pe scaun sau in fata televizorului)… totodata, este sensibil la comportamentul celor din jur si… da… musca… musca atunci cand i se vorbeste urat, cand i se smulge jucaria din mana sau cand e bruscat… si nici macar nu stiu daca vreau sa fie altfel… asa e el… insa ma doare ca e pus la zid… a fost marginalizat de educatoare, e acuzat de mamicile perfecte ale caror copii nu musca (poate uneori sunt muscati), insa ale caror copii nici nu rezolva puzzle 6 ani + la varsta de 3 ani…

as vrea sa schimb acest mod de a gandi… sa fie clar ca nu e ok sa scoatem din colectivitate un copil care musca sau bate sau impinge alti copii… pentru ca el nu mai are cum sa invete comportamentul dezirabil… gandind in directia asta, ar trebui sa ii scoatem din colectiv pe copiii care nu impart jucarii, care smulg din mana jucarii… sau care fac un tantrum pentru ca nu i-am cumparat ultimul gaget… si ei unde sa invete? acasa ati putea spune… insa acasa nu se confrunta cu aceleasi situatii… si nu va sti sa rezolve astfel de conflicte…

pana sa ma confrunt cu astfel de probleme si eu credeam ca e o problema de educatie… insa singurele idei ce mi-au fost date de parinti, in incercarea de a-l determina pe cel mare sa muste, au implicat bataia si pedeapsa… Nu, multumesc! Imi voi accepta copilul asa cum este, voi face tot ce pot sa il invat sa isi rezolve conflictele si altfel, insa fara bataie… nu e vina lui… asa cum nici eu nu sunt o mama rea pentru ca nu l-am educat…

si poate va veni o vreme cand mai multi parinti vor intelege, sau macar nu vor judeca…

Author: mamicieblog

Sunt mamica de doi baieti, alaptati, cosleepuiti si iubiti cu nemarginire... Am multe de spus si sper ca prin blog ma voi face auzita... Sunt inginer de formare (deci nu prea le am cu scrisul), am fost cadru didactic aproape 10 ani, iar acum sunt mamica cu norma intreaga... cateodata si sotie... Ma puteti gasi la adresa mamicieblog@yahoo.com

11 thoughts on “unde gresesc?

  1. Pingback: unde gresesc? | mamicieblog

  2. Dar când celălalt copil este muşcat sistematic, zi de zi, fără să aibă vreo altercaţie cu muşcător, ce ar trebui să facă părintele acelui copil? Să aştepte să-şi dea seama muşcătorul că nu este bine ce face? Să stea cu un “tatuaj” nou în fiecare zi?!

    Like

    • Sigur ca nu… Nu am apus asta… Se vor lua masuri… Dacă as fi eu educator as chema părinții copiilor și copiii la gradi sa stam de vorba… Sa găsim soluții… Maine mi-am propus sa scriu ceva despre masurile ce se pot lua în aceasta situație…

      Like

  3. Şi dacă s-a vorbit şi bineînţeles că acel copil nu încetează cu muşcatul cu discuţia, ce soluţie au părinţii copilului muşcat? Să-l retragă pe el de la grădiniţă, sau care? Vreau să aud o soluţie şi din partea cealaltă, pentru că să fim serioşi, cu discuţiile între părinţi nu se rezolvă, că nu ei muşcă. Să stea un educator mereu cu ochii pe “muşcător” ca să vadă dacă vrea să muşte?

    Like

    • Copiii vor fi și ei implicați în.discutie… Mai mult, nu se vor vedea rezultate de pe o zi pe alta… Familiile, educatorii, toți vor lucra împreună sa rezolve problema… Și ar fi bine sa fie căutată și cauza pentru care musca… Ca degeaba sigur nu e… Poate e agresat, poate e marginalizat, poate musca chiar și din iubire (de fapt nu știe cum sa își gestioneze sentimentele). Depinde de fiecare caz în parte cum se va proceda, însă cu siguranță excluderea din colectivitate a copiilor nu e un lucru bun. Cel care musca nu va învăța cum sa gestioneze sentimentele, iar cel agresat nu va învață cum da facă fata situațiilor similare… Problema e destul de complexa și trebuie tratata ca atare…

      Like

      • Vreau doar să aud de la dumneavoastră ce i-aţi spune copilului dumneavoastră dacă aproape zilnic ar veni muşcat. Cum aţi reacţiona. Aţi sta la discuţii sau aţi încerca să rezolvaţi mai repede problema astfel ca copilul dumneavoastră să nu mai fie traumatizat?

        Like

  4. Copilul meu a venit și muscat și bătut de câteva ori. Din păcate nu am putut rezolva problema împreună cu ceilalți parinti pentru ca politica grădiniței ni a permis o astfel de colaborare intre parinti… Asa ca am avut grija doar de copilul meu muscat…

    Like

    • Dar tot nu mi-aţi spus cum aţi reacţiona dacă copilul ar veni sistematic muşcat şi v-ar spune că nu mai vrea la grădiniţă de frică, că este muşcat şi plânge şi….

      Like

      • eu am vorbit cu al meu copil, i-am explicat de ce cred eu ca a fost muscat, i-am spus ca nu are scuze ca musca, insa s-a intamplat… l-am invatat cum sa se apere in cazul in care se mai intampla (fara sa muste inapoi sau sa bata)… as fi facut mai mult de atat daca mi-ar fi fost permis (l-as fi chemat la noi la joaca pe acel copil, impreuna cu parintii si as fi supravegheat cu atentie jocul, as fi propus parintilor sa incerce si alte solutii… poate erau prinsi intr-o bucla si nu mai aveau idei… as fi sugerat terapia cu un psiholog (mai ales ca aproape toate gradinitele, de stat sau private, colaboreaza cu psihologi). ati incercat vreo varianta, in afara de a expune problema?

        Like

      • Nu cred că ne-am înţeles. Ce soluţie găsiţi pentru copilul dumneavoastră dacă ar veni zilnic muşcat, tras de păr, zgâriat, împins şi spune că nu mai vrea la grădiniţă? Noi din fericire nu am avut nevoie să încercăm vreo variantă pentru că nu a fost chiar atât de maltratată încât să nu mai vrea la grădiniţă.

        Like

  5. Eu, asa cum am spus m-aș implica alături de educatoare și părinții copilului muscator în găsirea unei soluții… As invita la mine acasă pe copilul care musca împreună cu părinții lui pentru a observa dacă îmi musca copilul doar la gradi sau și în afara ei… Plus ca pe terenul tău poți negocia mai bine cu copilul care musca… Iar în ceea ce privește copilul meu care este muscat l-aș învață cum să se apere (fără sa se răzbune), m-aș juca cu el sa îl ajut sa înțeleagă sentimentele lui și ale celuilalt copil… Etc… Adică ceea ce am scris și mai sus…

    Like

Leave a comment